Departamentul de Pregătire, Dezvoltare Cooperare

Utilizarea tehnicilor KRAV MAGA STICK-FIGHT conduce la dobândirea de către practicanţi, indiferent de sexul, vârsta şi etnia socială a acestora, a încrederii în forţele proprii, prin dobândirea unei condiţii fizice şi psihice bune, precum şi a unor deprinderi care să îi ajute să facă faţă cu succes în cazul unei agresiuni.

 

Deoarece copii, adolescenții și femeile pot fi victimele unui atac care le poate pune în pericol integriatea corporală sau viața, Maestru Vasile Niță a conceput prin STICK-FIGHT tehnici de autoaparare pentru cei care au, în general, o forță mai mică decat cea a atacatorului. Pe lângă aplicabilitatea lui în autoapărare,“Stick-Fight”-ul are și o latură competițională. Regăsim, ca în orice competiție sportivă, categoriile: amatori, semi-pro și pro. Guvernat de reguli, simple dar stricte, de arbitraj și luptă “Stick-Fight”-ul caută să răspundă uneia din cele mai mari provocări: Participarea la o competiție de contact fără accidentări.

 

Practicanții își pot proba îndemanarea în mânuirea bastonului, condiția fizică, voința și tenacitatea pe suprafața de luptă. Regulamentul de arbitraj permite șanse egale chiar dacă lupta se duce între posesori de centuri de niveluri diferite, deoarece în competiție nu este punctată corectitudinea execuției cât eficacitatea ei. Scopul final al fiecarui participant este de a aduna cât mai multe puncte pentru a trece la etapa următoare.

Competițiile naționale de “Stick-Fight” – lupta cu bastonul se organizează în fiecare an, începând cu anul 2010.

 

În România “Stick-Fight” – lupta cu bastonul se practică în toate cluburile membre ale Federației Române de Krav Maga Kapap Defensystem (FRKMKD), înființată și coordonată de Shihan VASILE NIŢĂ. Datorită simplității tehnicilor de bază practicarea stilului poate începe de la o vârstă fragedă. Astfel ”uriașii” din sălile FRKMKD au 5 ani, iar limita superioară de vârstă este dincolo de cea a pensionării. Oricare dintre practicanți putând să își testeze pregătirea în competiții.

 

Beneficiind de sprijinul Asociațiației Mondiale de ArteMarțiale, Tehnici de Autoapărare și Supraviețuire – NIVA (AMAMTAS – NIVA), a cărei membră este și FRKMKD, Stick-Fight – lupta cu bastonul este promovată și practicată peste hotare. Deoarece pe plan internațional, datorită manifestării acute a amenințărilor teroriste și a fenomenelor meteorologice violente, populația a început să acorde o importanță din ce în ce mai mare tehnicilor de autoapărare și supraviețuire, ”Stick-Fight” – lupta cu bastonul – a devenit o componentă de bază a programelor de pregătire și perfecționare pe care AMAMTAS le desfășoară oriunde este solicitată peste hotare.

Ca orice artă marțială și disciplină sportivă ”Stick-Fight” – lupta cu bastonul promovează disciplina, autocontrolul, sănătate fizică și psihică prin mișcare, camaraderia dar și spiritul de conservare, non-combativitatea și respectul față de ceilalți și de natură.